“If you don’t give up you still have a chance”

Saya pernah rasa nak give up.

Probably ramai entrepreneur pernah rasa nak give up juga.

Kita buat satu satu benda – lepas tu tak jadi.

Cuba macam mana pun, still tak jadi.

Atas, bawah, kiri, kanan – segala jenis pintu dah try.

Tapi still tak jadi.

Time ni lah kita mula ragu sama ada benda kita buat ni ada value ke tidak.

Kita self-doubt.

“Aku buang masa ke buat ni?”

Tapi kadang-kadang sebab kita tahan. Kita persevere. Kita percaya dengan diri kita.
Tiba-tiba berita baik datang. Terus ubah hidup kita. Daripada tak jadi – terus jadi!
Kalau kita give up awal tadi, kita tidak akan rasa nikmat berita baik ni.
Tahan!

P.S: Tshirt official Global Transformation Forum (yang tiket mahal gila tu) by Salty Customs. Dapatkan di nadhir.me/saltygtf17

P.P.S: Bukan gambar posing. Serious. 100% candid.

Content rank #1 di Google

Masuk bulan March ni, genaplah 30 bulan TheLorry beroperasi.

Sudah bermacam-macam artikel yang saya dan team saya tulis (dalam BM dan English).

Tapi dua artikel yang consistently bawa traffic untuk kami day-in, day-out adalah artikel yang saya tulis pada Oct ’14 dan Feb ’15.

Oct ’14 – “29 Tips Pindah Rumah Tanpa Stress”

1 march - 01

Feb ’15 – “3 Tempat Untuk Cari Kotak Pindah Rumah Secara Percuma”

1 march - 02

Kedua-dua artikel ini rank #1 di Google untuk keyword “tips pindah rumah” dan “kotak percuma”

Thought process saya:

Continue reading “Content rank #1 di Google” »

Power of content

1. Anak tengok My Little Pony dekat YouTube (free)

2. Pergi Tesco nampak My Little Pony dekat bahagian mainan

3. “Ayah nak My Little Pony”

4. “Ok, kakak..”

5. Ayahnya pun belilah patung My Little Pony buatan China yang berharga RM50.

Menulis artikel / post di FB

Pengguna internet, terutamanya pengguna smartphone kebiasaannya hanya “scan” konten yang disajikan di newsfeed/blog dan mencari keyword-keyword penting untuk meneruskan minat membaca.

Jadi sekiranya mereka nampak perenggan yang tiada spacing seperti perenggan ini, ada peluang mereka tidak akan baca (melainkan mereka minat betul dengan penulisnya).

Perenggan yang tiada spacing juga nampak sibuk dan kelam kabut. Saya sendiri pening baca perenggan ni. Kalau saya nampak perenggan macam ini di FB saya tidak akan baca haha.

Rugilah kalau perenggan kita panjang dan tiada spacing macam ini. Rasa macam tembok. Hmm.

Sebaiknya artikel / post mempunyai perenggan yang pendek.

Mungkin satu ke dua ayat sahaja. Macam ini.

Continue reading “Menulis artikel / post di FB” »

Sedut ilmu

Semalam berguru dengan salah seorang usahawan level ratus juta tentang pengurusan syarikat.

“Nadhir, give me a pen and paper.”

Beliau pun lukislah bell curve seperti di bawah yang menunjukkan hayat sebuah syarikat dari awal sampai akhir.

Kemudian beliau tulis pula empat personaliti pengurus:
1. Producer (P) – seorang yang berfikir tentang results, results dan results.
2. Administrator (A) – seorang yang berfikir secara tersusun dan fokus kepada proses serta SOP
3. Entrepreneur (E) – seorang yang mempunyai visi dan idea gila
4. Integrator (I) – seorang diplomat, yang dapat bekerjsama dengan semua orang dan bina culture bagus

Beliau kata:

Continue reading “Sedut ilmu” »

Validasi: Bagaimana Hendak Menguji Idea Startup dan Kurangkan Risiko Rugi

Kerugian dalam bisnes itu adalah suatu perkara yang biasa. Anggaplah itu sebagai “yuran tuisyen” yang kita perlu bayar dalam perjalanan kita menjadi jutawan.

Tetapi apa yang kita tidak mahu adalah kerugian ratusan ribu ringgit untuk idea yang unproven atau tidak diketahui sama sekali peluang kejayaannya.

Ngeri.

Namun begitu, risiko ini dapat dikurangkan sekiranya kita menjalankan proses validasi idea bisnes itu terlebih dahulu sebelum bermula.

Validasi?

Validasi apa ni Nadhir? Kita nak buat eksperimen sains ke?

Tepat sekali.

Continue reading “Validasi: Bagaimana Hendak Menguji Idea Startup dan Kurangkan Risiko Rugi” »

Making TheLorry.com: A year of growth and learning

It has been close to a year since I wrote Making TheLorry.com: A journey from idea validation to being VC-funded.

As 2016 comes to a close, this article will highlight our hits, misses and key learnings for upcoming entrepreneurs.

The Chilli’s Summit
chillis

Fresh from receiving our Series A funds (USD1.5 million), Chee and I had dinner at Chilli’s early January 2016 to discuss top-level strategy and our plans for the year.

Quite simply, the goal was to grow x% by December 2016 in terms of revenue, number of bookings and gross profit.

We also discussed division of labour – I was to handle our bread-and-butter B2C business while Chee took on the fast-growing B2B department.

Continue reading “Making TheLorry.com: A year of growth and learning” »

11 Movies & Shows Entrepreneurs Should Watch For Inspiration

Being an entrepreneur is not easy. There’s so much going on during the week you just need a “release” during the weekend.

Personally, I watch a lot of movies & shows just to do that. Here are some of my favourites that will leave you feeling inspired!

#1 Wall Street (1987)

movieposter

My all-time favourite. Watch Gordon Gekko’s wheeling and dealing and the persistence of Bud Fox in getting a meeting with Gordon.

Favourite scene: The BlueStar Airline scene when they pumped the share price up, brought it back down and the commotion that followed.

#2 Narcos (2015)

narcos

Yes, this show is about drugs and crime. But Narcos is also an amazing depiction of entrepreneurship – how to build a network, formulating profitable strategies and thinking big.

Favourite scene: When Escobar told “Cockroach” that he hasn’t got vision. Cockroach was looking to sell product locally while Escobar wanted to export to the USA. “If it costs ten dollars a gram here… imagine how much it will sell for in Miami.”

Continue reading “11 Movies & Shows Entrepreneurs Should Watch For Inspiration” »