Wizard of oz

Ramai usahawan baru beritahu saya – “Mahal la nak buat app & website.”

Jawapan saya: “Tak perlu buat power2 pun. Buat sekadar cukup nak uji idea.”

Buat nampak macam website tersebut fully automated. Tapi sebenarnya manual.

Sebagai contoh Zappos.com – sebuah e-commerce untuk kasut.

Apa yang founder Zappos buat pada fasa awal adalah beliau pergi ambil gambar kasut di kedai kasut.

Upload gambar ke website Zappos untuk jual.

Apabila ada pembeli, dia akan terus ke kedai kasut tersebut, beli kasut, dan courier kepada pembeli.

Pembeli mungkin nampak website ni power. Mungkin ada warehouse 10 ekar.

Tapi realitinya – sangat, sangat manual.

Tapi cukup untuk founder Zappos validasi bahawa ada pembeli mahu beli kasut secara online.

Vision board

Waktu team building TheLorry tempoh hari, trainer kami, Michael daripada Thriving Talents, menyarankan kami membuat “Vision Board”.

Kumpulkan gambar2 perkara/experience/target yang kita impikan dan tampal di satu board/kertas.

Boleh jadi satu nombor kekayaan (rm10 juta by 2030) yang kita inginkan.

Boleh jadi satu benda (rumah, kereta) yang kita inginkan.

Ataupun satu pengalaman (travel, membantu orang susah) yang kita inginkan.

Memandangkan saya generasi digital – saya buat dalam Powerpoint. 😁

Kemudian, lihat board kita hari-hari (saya tukar background pic handphone kepada Vision Board).

Feel it.

Remind yourself everyday.

Setiap hari kita lihat board kita, ianya ibarat doa. InsyaAllah dengan usaha ianya akan makbul.

P.S: Yang di bawah Vision Board saya. Impian saya adalah untuk naik 100 roller coaster berbeza di seluruh dunia. Yang lain rahsia lah. 😁

P.P.S: Sila cuba!

100 pelanggan pertama

Di Kongres ABS 2017 tempoh hari, saya ada menceritakan pentingnya mendapatkan 100 pelanggan pertama untuk mencapai “product-market fit”.

Berikut adalah step2 yang kami buat untuk dapatkan 100 pelanggan pertama:

1. Lancarkan Google AdWords. 3 tahun lepas, keyword2 berkaitan dengan perkhidmatan lori tidak ramai orang target. Sekarang? Terlalu ramai!

2. Tulis pengalaman membina TheLorry di Medium (https://medium.com/@Nadhir…/making-thelorry-com-3f974dafc9a8)

3. Lancar FB ads untuk promosi artikel Medium kepada usahawan2 di Malaysia.

Continue reading “100 pelanggan pertama” »

Cara approach VIP di majlis

Sekiranya ada VIP di majlis networking ataupun forum boleh membantu bisnes atau personal growth tuan/puan – boleh cuba tips di bawah:

1. Mentaliti

Rileks. VIP ni manusia juga sama macam tuan/puan. Tarik nafas panjang2 dan hilangkan nervous tu.

2. Approach

Ada tiga cara:

+ Teknik serbu
Sebaik saja VIP turun dari pentas, terus serbu dan mula buat pitch.

+ Teknik camping
Tunggu VIP di pintu keluar atau laluan dia hendak keluar.

+ Teknik intro
Dalam majlis networking, cari kenalan yang boleh kenalkan/buat introduction kepada VIP tersebut.

3. Pitch

Continue reading “Cara approach VIP di majlis” »

“If you don’t give up you still have a chance”

Saya pernah rasa nak give up.

Probably ramai entrepreneur pernah rasa nak give up juga.

Kita buat satu satu benda – lepas tu tak jadi.

Cuba macam mana pun, still tak jadi.

Atas, bawah, kiri, kanan – segala jenis pintu dah try.

Tapi still tak jadi.

Time ni lah kita mula ragu sama ada benda kita buat ni ada value ke tidak.

Kita self-doubt.

“Aku buang masa ke buat ni?”

Tapi kadang-kadang sebab kita tahan. Kita persevere. Kita percaya dengan diri kita.
Tiba-tiba berita baik datang. Terus ubah hidup kita. Daripada tak jadi – terus jadi!
Kalau kita give up awal tadi, kita tidak akan rasa nikmat berita baik ni.
Tahan!

P.S: Tshirt official Global Transformation Forum (yang tiket mahal gila tu) by Salty Customs. Dapatkan di nadhir.me/saltygtf17

P.P.S: Bukan gambar posing. Serious. 100% candid.

Content rank #1 di Google

Masuk bulan March ni, genaplah 30 bulan TheLorry beroperasi.

Sudah bermacam-macam artikel yang saya dan team saya tulis (dalam BM dan English).

Tapi dua artikel yang consistently bawa traffic untuk kami day-in, day-out adalah artikel yang saya tulis pada Oct ’14 dan Feb ’15.

Oct ’14 – “29 Tips Pindah Rumah Tanpa Stress”

1 march - 01

Feb ’15 – “3 Tempat Untuk Cari Kotak Pindah Rumah Secara Percuma”

1 march - 02

Kedua-dua artikel ini rank #1 di Google untuk keyword “tips pindah rumah” dan “kotak percuma”

Thought process saya:

Continue reading “Content rank #1 di Google” »

Power of content

1. Anak tengok My Little Pony dekat YouTube (free)

2. Pergi Tesco nampak My Little Pony dekat bahagian mainan

3. “Ayah nak My Little Pony”

4. “Ok, kakak..”

5. Ayahnya pun belilah patung My Little Pony buatan China yang berharga RM50.

Menulis artikel / post di FB

Pengguna internet, terutamanya pengguna smartphone kebiasaannya hanya “scan” konten yang disajikan di newsfeed/blog dan mencari keyword-keyword penting untuk meneruskan minat membaca.

Jadi sekiranya mereka nampak perenggan yang tiada spacing seperti perenggan ini, ada peluang mereka tidak akan baca (melainkan mereka minat betul dengan penulisnya).

Perenggan yang tiada spacing juga nampak sibuk dan kelam kabut. Saya sendiri pening baca perenggan ni. Kalau saya nampak perenggan macam ini di FB saya tidak akan baca haha.

Rugilah kalau perenggan kita panjang dan tiada spacing macam ini. Rasa macam tembok. Hmm.

Sebaiknya artikel / post mempunyai perenggan yang pendek.

Mungkin satu ke dua ayat sahaja. Macam ini.

Continue reading “Menulis artikel / post di FB” »

Sedut ilmu

Semalam berguru dengan salah seorang usahawan level ratus juta tentang pengurusan syarikat.

“Nadhir, give me a pen and paper.”

Beliau pun lukislah bell curve seperti di bawah yang menunjukkan hayat sebuah syarikat dari awal sampai akhir.

Kemudian beliau tulis pula empat personaliti pengurus:
1. Producer (P) – seorang yang berfikir tentang results, results dan results.
2. Administrator (A) – seorang yang berfikir secara tersusun dan fokus kepada proses serta SOP
3. Entrepreneur (E) – seorang yang mempunyai visi dan idea gila
4. Integrator (I) – seorang diplomat, yang dapat bekerjsama dengan semua orang dan bina culture bagus

Beliau kata:

Continue reading “Sedut ilmu” »