Content rank #1 di Google

Masuk bulan March ni, genaplah 30 bulan TheLorry beroperasi.

Sudah bermacam-macam artikel yang saya dan team saya tulis (dalam BM dan English).

Tapi dua artikel yang consistently bawa traffic untuk kami day-in, day-out adalah artikel yang saya tulis pada Oct ’14 dan Feb ’15.

Oct ’14 – “29 Tips Pindah Rumah Tanpa Stress”

1 march - 01

Feb ’15 – “3 Tempat Untuk Cari Kotak Pindah Rumah Secara Percuma”

1 march - 02

Kedua-dua artikel ini rank #1 di Google untuk keyword “tips pindah rumah” dan “kotak percuma”

Thought process saya:

Untuk artikel tips pindah rumah, carian Google pada waktu itu tidak banyak menunjukkan artikel yang berkualiti. Banyak post mak-mak dalam personal blogspot.

Saya nampak peluang.

Saya ambil ilham daripada artikel yang serupa dalam English dan “localise”kan untuk environment Malaysia.

Ada artikel yang tak silap saya tajuknya “10 tips pindah rumah”. Saya guna teknik Skyscraper oleh Brian Dean (boleh Google) dan buat 29 tips.

Boom.

Tak lama kemudian artikel ni rank #1.

Untuk artikel kotak percuma, saya perasan dalam Google Search Console (dulu Webmaster) yang ramai jumpa artikel tips pindah rumah kami dengan menaip keyword “kotak percuma”

Aha. Dapat ilham.

Carian Google untuk keyword “kotak percuma” juga tak ada results yang memuaskan. Top results adalah orang tanya soalan dalam forum.

Saya pun ambil tips dalam forum-forum tu, pergi sendiri ke hypermarket dan supermarket di Subang, ambil gambar dan tulis artikel.

Dalam beberapa bulan terus rank #1

Tuan/puan ada “anchor” article yang mahu dikongsikan dan thought process yang digunakan untuk tulis article tersebut?

Sila tulis di ruangan komen, saya nak belajar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *